dilluns, 19 d’octubre del 2009

Un altre mon és possible


No para de sorprendrem, i alegrar-me, topar de tant en tant amb persones capaces de fer-nos creure que un altre mon és possible. I no amb grans discursos, banys de masses i “marketing”, sinó amb la convicció i el compromís de la seva vida!!
Avui he descobert James Orbinski, un membre de metges sense fronteres que s’ha dedicat a donar resposta al sofriment dels altres: “Lo primero que necessitamos son unos ojos dispuestos a ver el sufrimiento ajeno, y luego la decisión de responder a él con los medios de que dispongas, puede ser algo tant sencillo como ayudar a tu vecino o algo tant complicado como ser médico humanitario. Pero lo importante es estar abierto” .

Ser metge sense fronteres escapa de la majoria de nosaltres, per motius molt diversos i sòlids, però ningú pot tenir excuses per girar els ulls al sofriment del veí! En un moment de la entrevista que avui "la contra" (La vanguardia) fa a James Orbinski, ell mateix diu que si pretens el bé dels teus fills cal que et comprometis socialment.
Estic convençuda que un mon millor també depèn de mi, i de tu!!!
I, inevitablement les preguntes que avui em ronden i em couen, te les trasllado:

Què hi fas tu?
Estàs socialment compromès?
Ets capaç de respondre al sofriment del teu veí?

divendres, 2 d’octubre del 2009

Millor ser optimista!!


Diu en Robert Sapolsky, (catedràtic de neurologia, Standford) , que quan s’activa un pensament negatiu o estressant, tot es paralitza. L’estrès pot arribar a matar neurones de l’ hipocamp, (zona essencial per l’aprenentatge i la memòria).
Tenir pensaments tristos i negatius pot fer-nos infeliços i a més, és tòxic per l’organisme. Si ets pessimista no tens cap esperança, estàs completament segur que perderàs.

En canvi, l’optimisme genera felicitat i la possibilitat d’encomanar-la als altres.
No em refereixo a un optimisme ingenu, de persones que semblen no veure la realitat, o negar-la, no.

Més aviat a l’
optimisme intel•ligent que veig i admiro en algunes persones. Persones que no és que ometin els problemes o les crisis, sinó que són capaces de veure la realitat i de reconèixer si alguna cosa no funciona. Però alhora, tenen la envejable capacitat de valorar i veure el que poden fer per millorar-ho! L’ optimista inteligente és capaç d’adonar-se que estem en crisis, però això no el paralitza, com al pesimista, ni s’aseu a esperar que la sol lució vingui sola com l’optimista ingenu.
Per tant, val la pena defenestrar tots els pensaments negatius que traidorament ens assalten!!
Per acabar una llegenda indú:

Es tracta d’un home que portava hores viatjant a peu i estaba realment cansat i suat sota l’implacable sol. Extenuat i sense poder fer una passa més, es va estirar a descansar sota un frondós arbre. El terra era dur i l’home va pensar que fora molt agradable disposar d’un llit.
Resulta que aquell era un arbre celestial! Dels que concedeixen els desitjos dels pensaments i els fan realitat!!! Així que a l’instant va aparèixer un llit confortable. L’home s’hi va estirar i mentre dirfrutava del descans va pensar que seria molt plaent que una noia li fes un massatge a les seves cames tant cansades. Al momento va aparèixer una bellíssima jove que li procurà un deliciós massatge. Ja ben descansat s’adonà que tenia molta gana i pensà que bo que seria poder menjar. A l’acte van apareixer les més soculentes menges! Descansat i tip es sentía feliç quan l’asaltà un pensament: ”Mira que si ara m’ataqués un tigre!”
Va aparèixer el tigre, i el va devorar!!!

T’has parat mai a pensar quants pensaments negatius acumules en un dia? Com et sents quan el tens? Que passaria si ens llevessim cada dia amb un pesament positiu??